Onderwater videografie
Waarom?
Tijd geleden een OW camera gekocht en de NELOS cursus onderwatervideografie gevolgd. Benieuwd wat deze nieuwe piste in het duiken zal geven.
Lees meer over mijn ervaringen in de cursus OW-Videografie in het artikel 'Onderwatervideografie: Iets voor jou?'
Software
Naast een goede camera met onderwaterhuis heb je natuurlijk ook een computer en de nodige software nodig om je film te monteren en van geluid te voorzien. Ik gebruik hiervoor bewust freeware.
Scenario schrijven
Naast een gewone tekstverwerker bestaat er speciale software voor het schrijven en bijhouden van scenario's. Deze software vergt wel een aantal uren om het gebruik onder de knie te krijgen. Maar stap bij stap gebruik gaat ook.
Celtx voor het schrijven van een scenario (https://www.celtx.com/index.html).
Video editing
Handbrake is een programma voor het omzetten van allerlei videoformaten (http://handbrake.fr/).
Avidemux is ook een mogelijkheid ( http://avidemux.sourceforge.net/).
Free Studio is een populaire, gratis converteerder die uitblinkt in veelzijdigheid. Het zet niet alleen video's om, maar ook audio en internetfilmpjes. Je kan er eveneens enkele basis editing taken mee uitvoeren (http://www.freemake.com/how_to/free_movie_maker).
Lightworks is een freeware dat best wel performant is (http://www.lwks.com/).
Geluid
De geluidsband is waarschijnlijk de moeilijkste. Zeker als je niet over een geluidsstudio en goed geluidsopname materiaal beschikt. Je software is daardoor nog belangrijker.
DAW oftewel Digital Audio Workstation is voor geluid wat Video editing voor beeld is. Een bespreking van verschillende DAW software kan je vinden op https://beginnerguitarhq.com/best-music-making-software/.
Audacity® is gratis, open source, cross-platform software voor het opnemen en bewerken van geluiden (http://audacity.sourceforge.net/).
FL Studio is een complete muziekstudio op je pc. Stap voor stap voeg je muziekpatronen toe die je op elke gewenste manier aanpast (http://www.image-line.com/flstudio/whatsnew.php).
Filmpjes
Mijn eerste film die ik maakte als opdracht voor het behalen van het brevet OW-Videograaf. Deze film is te bekijken op YouTube en gaat over Skubba die voor de eerste maal in zee gaat duiken.
In het kader van de promotie van mijn artikelreeks 'Mijn buddy' maak ik filmpjes die ik dan op het net zet. In deze reeks zijn al de volgende promotiefilmpjes op YouTube te vinden:
- 01 - Kiki - De biologiesnuffelduikster - Promotiefilmpje
- 02 - Ben - De 3D-videograaf - Promotiefilmpje
- 03 - Ken - De 'constant weight' vrijduiker - Promotiefilmpje
- 04 - Paul - De macro-biologie-videograaf - Promotiefilmpje
- 05 - Free - De vinzwemmer - Promotiefilmpje
- 06 - Werner - De indoorduiker - Promotiefilmpje
- 07 - Seighin - De bronzen jeugdduiker - Promotiefilmpje
- 08 - Anne - De meermin - Promotiefilmpje
-
11 - Erik - De onderwaterregisseur
'De Koning duikt' van Erik De Groef
'The making of De Koning duikt' van Ben van Asselt
In april 2018 deed in mee aan de 'Duiken in Beeld' filmwedstrijd ter promotie van TODI. Mijn inzending die jammer genoeg niet in de prijzen viel, kan je vinden op YouTube.
Tijdens de sessies van EDDT 2018 had ik een action cam op mijn duikbril gemonteerd. Van de beelden een snelle montage gemaakt. Het resultaat kan je zin op EDDT 2018 sessie 1 in Nemo 33.
Als visuele ondersteuning van het artikel over werden er twee teasers en een videofilm gemaakt. Je kan ze vinden via de links hieronder:
- Teaser 1: Hoesy gaat weeral naar Nemo
- Teaser 2: Hoesy gaat naar Todi
- Sportduikers onderzoeken (opnieuw) dieptedronkenschap
Op zaterdag 2 juni 2018 nam ik dezelfde action cam mee om enkele foto's te maken voor een artikel in het kader van 'Mijn buddy'. De duikplaats van La Gombe en we waren aan het vrijduiken. Na de nodige foto's genomen te hebben, filmde ik enkele duikjes. 'Vrijduiken in La Gombe' is de montage van de geschoten beelden.
Andere filmpjes kan je vinden op mijn YouTube kanaal