Technical diving
Technisch duiken is een verzamelnaam voor de soorten duiken die buiten de competenties van een sportduiker liggen. Indien hij dit soort duiken wil aanvatten dan moet hij zich bijschaven door 'shallow water drills', cursussen, zelfstudie, ... In technisch duiken is er een gradatie in de techniciteit van het duiken.
IJsduiken
Ijsduiken behoort niet echt tot het technisch duiken, maar omdat het in België zelden lang genoeg vriest om het te kunnen doen kan het moeilijk als recreatief duiken bestempeld worden. Trouwens duiken onder een dikke laag ijs vraagt toch extra voorbereiding en materieel om het veilig te doen verlopen.
Door de strenge kou in januari konden we na jaren wachten eindelijk nog eens genieten van het speciale lichteffect van de zonneschijn door het ijs gecombineerd met het claustrofobisch gevoel van een overdekt milieu en de koude van het water. Inderdaad, onder het ijs duiken is niet voor iedereen weggelegd. Het is trouwens ook een tamelijk ongekende tak van de duiksport. De kranten stonden dan ook niet weigerachtig om er een artikel over te publiceren ('Het Nieuwsblad' van 12 januari 09).
Nitrox
Verbeterd NITROX planningsformulier gebaseerd op het NELOS-model Gevorderd Nitrox Duiker.
Planningsformulier waarbij de duik berekend wordt:
Basis Nitrox Duiker v1.1 (Nitrox 32 & Nitrox 36 zonder deco);
Gevorderd Nitrox Duiker v1.0 (alle Nitrox mengsel gebaseerd op ELD).
Extended range
Bij extended range worden de decotrappen ingekort door het gebruik van Nitrox bij het decompresseren na een lange duik met lucht. Hiervoor wordt een decofles gebruikt (foto: Edwin van der Sande)
Trimix
Trimix is elk mengsel (mix) van drie (tri) stoffen stikstof (N2), zuurstof (O2) en Helium (He).
Bij de aanduiding van een trimix mengsel wordt altijd als eerste het percentage zuurstof en dan het percentage helium neergezet. De rest is dan stikstof. Bijvoorbeeld: Trimix (of Tx) 12/38. Dit mengsel heeft 12% zuurstof, 38% helium en 50% stikstof. Hierdoor kan er dieper dan met lucht gedoken worden.