Webdiving titel

Operator onderwaterwerken

Beroepsduiker?

Van je hobby je beroep maken, blijft voor velen een droom. Als sportduikers denken we soms hoe het zou zijn om te werken onder water. Maar zelfs al je geen sportduiker bent, kan je dromen van dit 'verdoken' beroep. Alhoewel het een fantastisch wereld is, houdt dit milieu toch enkele gevaren in en heeft het zijn negatieve kanten. Als sportduiker kunnen we afzien van een duik in het ijskoude water, in water met weinig zicht, bij slecht weer, ... Voor een beroepsduiker is de keuze echter niet zo simpel, immers niet duiken betekent geen geld verdienen. Het leven van onze hobby lijkt mij niet zo eenvoudig en toch zijn er die met duiken hun brood verdienen.  

Over welke specialiteiten spreken we hier? Het is geen gemakkelijk taak om hierin scheidsrechter te spelen. Er bestaan een heleboel kleine werkdomeinen en ze allemaal apart behandelen zou de lijst veel te lang maken met als risico in details te vervallen. Ik heb de beroepsduikers ingedeeld rekening houdend met het soort werk, het soort materieel en de duiktechnische aspecten. Alles samengenomen kwam ik tot de volgende indeling:

In de commerciële duikerij bestaan er drie grote families: de in-shore, de offshore en de saturatie duikers. De in-shore duiker blijft binnen de 12 miles zone en gaat niet dieper dan 50 m. In de praktijk werkt hij meestal op een diepte tussen de 3 en de 12 meter. De twee laatste zijn voornamelijk actief in volle zee. De offshore duiker krijgt zijn lucht via een luchtslang, Surface Supplied Air (SSA), en keert na zijn onderwaterwerk (of na de vooraf bepaalde bodemtijd) terug naar het oppervlak. Een saturatieduiker daarentegen werkt vanaf een duikklok en blijft zolang er werkzaamheden zijn onder druk. Dit om de lange decompressietrappen die met de grote werkdieptes samengaan, te vermijden.

Dhr. Taymans heeft hierover, in het Frans, een mooie tekst geschreven. Jammer genoeg is de informatie een beetje oud en niet 100% juist, maar het heeft toch zijn waarde.

 

OpleidingHoesy met Kirby kap

Indien je op zoek bent naar een origineel beroep, ben je met de opleiding operator onderwaterwerken aan het juiste adres. Een operator van onderwaterwerken voert, met behulp van een duikuitrusting, allerhande werkzaamheden uit onder water. Het betreft werken in de scheeps- en waterbouw. De operators worden ingezet voor inspecties, onderhoud, herstellingen en constructiewerkzaamheden in havens, kanalen, rivieren, stuwmeren, funderingen, bouwputten, in de tunnelbouw, op boorplatforms... Van alle beroepen die boven water in de bouw worden uitgevoerd, moet de operator onderwaterwerken ook het fijne kennen om die in alle veiligheid en met de grootste zorgvuldigheid ook onder water uit te kunnen voeren. Betonconstructies, ijzerwerk, bekistingwerk, onderwater snijbranden, het verplaatsen van lasten, bergingen enz., alle mogelijke taken worden dagelijks onder water uitgevoerd. Meer informatie op de site van Syntra.

Nadat de cursus Operator Onderwaterwerken jaren stilgelegen heeft, startte Syntra AB in samenwerking met DiveWise Tec in januari 2018 met een hernieuwd opleiding.

 

Oude cursussen

Na mijn opleiding 'Inshore Diver' gaf ik een aantal jaren les aan de deelnemers 'Operator Onderwaterwerken'. Hieronder mijn cursusmateriaal en voorbeelden van examens. Hoewel deze informatie voornamelijk voor de kandidaat-beroepsduikers bedoeld was, kan het ook een bron van informatie voor anderen zijn.

Hoesy met Kirby kap 2Examens

 

Mijn C-proef (als voorbeeld)

 

Vragen over beroepsduiken

Zie FAQ

Naar boven

Fotograaf: Roland Wantens

CC2006-2023 Webdiver