Webdiving titel

Duikmateriaal voor jeugdduikers

Algemeen

Deze pagina probeert een hulp te zijn bij het aankoop van het materiaal voor je jeugdduiker. Er zijn een aantal algemene richtlijnen voor het aankoop van materiaal:

Overzichtstabel duikmateriaal

 

Zwembad

Open water

Wie voorziet

Opmerkingen

Bril

X

X

ouders

Zelfde bril kan

Tuba

X

-

ouders

 

Vinnen

Gesloten

Open

ouders

 

Loodgordel

X

X

ouders

Zelfde gordel kan (meer lood voor open water)

Fles

soms

X

club

 

Ontspannerset

soms

X

club

 

Backpack / Jacket

soms

X

club

 

Duikpak

-

X

ouders

 

Duik(hand)schoenen

-

X

ouders

 

Allerlei

-

X

ouders

 

Wat koop je eerst aan? Je koopt best eerst het zogenaamd ABC materiaal aan. ABC materiaal bestaat uit een duikbril, een snorkel, vinnen en een loodgordel.

Opgepast: sommige winkelketens verkopen snorkelsetjes. Hoewel dit goedkoop is en het ABC materiaal (behalve loodgordel) bevat, raad ik een zekere terughoudendheid aan. Immers snorkelen is niet duiken. Zo is de snorkel meestal te dik en te groot. Om te snorkelen is dit niet echt erg, want de tuba is meestal voorzien van een klep om het water weg te blazen. Maar voor duiktrainingen is dit niet goed! De vinnen zijn soms zo licht dat ze blijven drijven. Goed om ze niet te verliezen, maar lastig als je onder water duikt. Je voeten komen steeds omhoog.

Duikbril

bril voor jeugdduikersDuikbril: om onder water te kunnen kijken. Let er op dat het goed aansluit. Bril moet blijven kleven als je die opzet en inademt. Het volume moet ook beperkt zijn. Immers, de duiker moet die kunnen leegblazen.

Het bandje moet in het midden uit 2 delen bestaan (zie bovenaan). Eén riempje gaat boven de achterhoofdsknobbel, en ééntje eronder. Deze knobbel is bij de jeugd meer uitgesproken. Zo blijft het masker goed zitten.

Mocht er, zoals bij brillen voor volwassenen, een verbinding tussen beide riempjes zijn, dan moet je dit doorknippen.

Het aanbrengen van een stukje neopreen op de riem is handig (zeker voor meisjes met lang haar), maar ook hier moet het riempje uit twee delen bestaan.

De duikbril wordt zowel in het zwembad als in open water gebruikt. Het kan ook een aantal jaren mee gaan. Koop dus degelijke bril!

Naar boven

Snorkel of tuba

snorkel voor jeugdduiker

De snorkel of tuba is een mogelijke luchtbron. Het is een goedkoop stuk materiaal, maar toch belangrijk. Let er op dat de diameter en de lengte niet te groot is. De linkse tuba is voor een volwassene: te groot, te dik en met een overbodig ventiel. De middelste is een goede tuba voor de jeugd: klein van afmetingen met een mondstuk dat stevig is. Dit kleine mondstuk is tevens te draaien zodat het naar de mond van de jeugdduiker kan gezet worden. De rechtse tuba heeft een mondstuk dat te licht is, waardoor het soms dicht klapt.

Vroeger werd een volwassen tuba ingekort voor een jeugdduiker, maar het mondstuk en de diameter waren hierdoor nog niet aangepast. Dit is dus geen goede manier!

Voor open water duiken bij de jeugd laten we de snorkel thuis! We hebben immers andere luchtbronnen.

Naar boven

Vinnen of palmen

zwembad en open water vinnenZwemvinnen dienen om onder water vooruit te gaan.

Een zwembadvin heeft een gesloten voet zodat we er blootvoets in kunnen. De schoenmaat moet dus kloppen met de voet, waardoor jaarlijks een nieuwe vin gekocht dient te worden. Let er op dat het blad niet te groot is, want dat kan krampen veroorzaken. Verspeel geen geld aan speciaal gevormde vinnen.

De buitenvin doen we aan met een neopreenbot waardoor de vin zelf een open voet moet hebben. Hierdoor kunnen we deze vin enkele jaren gebruiken. Je mag dus een beetje meer betalen voor een goede vin. Het sluitsysteem moet eenvoudig en robuust zijn, want de duiker moet die kunnen gebruiken met handschoenen aan. Het blad is niet te groot en bezit een zekere stijfheid.

Naar boven

Loodgordel

loodgordels

Als duiker gebruiken we lood om onder te blijven. In het zwembad gebruiken we een gordel met een klemsluiting waardoor we de riem kunnen laten glijden. We gebruiken tevens geplastificeerde loodblokken (1 à 2 kg). We voorzien ook een aantal loodstoppers zodat het lood niet spontaan van de riem glijdt.

Voor open water kunnen we dezelfde loodgordel gebruiken, maar wel met meer lood (6 à 8 kg). Het gebruik van een loodgordel met zakken met loodbolletjes (onderaan de foto) is comfortabeler om te dragen, zelfs indien loodblokken gebruikt worden.

Naar boven

Duikzak

Een kleine duikzak voor ons zwembadmateriaal bestand tegen water bestand is handig voor de trainingen. Hierdoor slingert het duikmateriaal niet onnodig rond. Deze zak is groot genoeg om onze vinnen in te stoppen.

Voor open water gebruiken we eerder waterdichte, plastieke bakken omdat we dan geen water in de auto laten druppelen.

Naar boven

Duikpak

long john2delig pakEen neopreen duikpak beschermt ons tegen de koude. Bij voorkeur bestaat het uit twee delen, lange broek of long john en vest. Het voordeel hiervan is dat de buik en de rug een dubbele laag hebben en dus extra bescherming tegen de koude bieden. Ook een pak uit één deel, een overall, is mogelijk. Het pak is tussen de 3 à 5 mm dik en heeft een kap.

Dit pak kan bij gehuurd worden of eventueel tweedehands gekocht worden. Let op een goede aansluiting, want koude tijdens het duiken is niet aangenaam.

Naar boven

Botten en handschoenen

handschoen en botTevens bezit de jeugdduiker ook neopreen botjes (in de juiste schoenmaat) en neopreen handschoenen (5 vingers en +/- 3 mm dik) tegen koude handen en scherpe stenen onder water. Omdat de hiel van een jeugdduiker recht is, is het belangrijk dat de duikschoen of -bot achteraan een verdikking of iets dergelijks heeft. Hierdoor schuif het riempje van de vin niet van de hiel. Een rits in de botten is handig voor het aan en uit doen. We voorzien ook (oude) kousen om er gemakkelijk in te glijden.

Naar boven

Luchtbronnen

Openwaterduiken kan op 3 manieren en dit volgens de vaardigheden van de jeugdduiker:

duikfles 4 l 300 bar

Een set bestaat uit:

backplate Jeugd jacket

Ontspanner, manometer en inflatorslang

ontspanersetOntspanner om onder water te ademen. Met een ontspanner verminderen we de hoge druk in de fles tot de omgevingsdruk in het water.

Manometer of drukmeter: zo weten we hoeveel lucht er nog in onze fles zit.

Trimvest of back-pack: om de fles op onze rug te kunnen dragen.

Allerlei

Naar boven

CC2006-2022 Webdiver