Experimental Deep Diving Team
Binnen de duikwereld bestaat de misvatting dat dieptedronkenschap plots de kop op steekt zeg vanaf pakweg 30 m diepte. De werkelijkheid is het echter een langzaam proces dat vroeg intreedt en inderdaad zeer vergelijkbaar verloopt als het effect van alcohol, hoewel sommigen het eerder vergelijken met de invloed van drugs. Het is waarschijnlijk een open deur intrappen, toch lijkt het me interessant om af en toe te proberen dit misverstand aan de hand van artikels uit de wereld te helpen. Onderstaande artikels op deze pagina zijn gebaseerd op echte experimenten met sportduikers die allemaal onder de noemer Experimental Deep Diving Team (EDDT) georganiseerd werden.
Het eerste experiment: dieptedronkenschap in een Caisson
In februari 2007 verscheen er in de Hippocampus 212 een artikel onder de titel 'Stikstofexperiment'. Het artikel beschrijft een experiment in de caisson van Zeebrugge alsook de resultaten ervan. Het artikel was educatief en werd door velen gesmaakt.
Het eerste organisatieteam:
mezelf (Patrick Van Hoeserlande)
Experiment nummer 2: dieptedronkenschap in water op 35 meter
Naar het idee van Kiki Vleeschouwers werd er eind oktober 2012 een nieuw experiment opgezet. Het doel was om d.m.v. een wetenschappelijk onderbouwd ‘experiment’ gebaseerd op de intelligentietesten van Mensa (www.mensa.be) aan te tonen dat dieptedronkenschap al begint vanaf het moment dat je onderwater gaat en deze boodschap via een artikel in de Hippocampus aan de lezer-duiker over te maken. Het experiment ging door in het diepste zwembad ter wereld: Nemo 33 te Ukkel.
Het experiment verliep dank zij de steun van Nelos en ScubaService.
De ploeg duikers
De namen op deze lijst zijn geselecteerd uit meer dan 50 kandidaten:
Carry Benoy - Nanou Bultynck - Ann
Cockx - Nick De Loose - Joeri De Wit -
Tom Devos - Hans Engels - Theo Hans
- Rudi Janssen - Tom Lambrechts
- Jacques Limpens - Harry Michiels -
Olivier Simons - Peter Smets - Patrick
Steeno - Kristof Steeno - Peter van
Bragt - Jozef Van den Berghe - José
Van den Bleeken - Tine Van Dessel -
Walter Van Deuren - Roy van Doorn
- Patrick Van Hoeserlande - Niki Van
Hooghten - Frederik Van Poucke - Tine
Vanderaspoilden - Dora Verhoeven -
Leentje Vervoort - Kiki Vleeschouwers.
Verloop
Omdat we onder water maar 1 kans hadden om het experiment uit te voeren moesten we ons aan een strikte voorbereiding houden. Daarom werd een protocol van het experiment opgezet. In dit protocol stonden alle elementen om het experiment tot een succes te brengen.
Het verloop en het resultaat is te lezen in de Hippocampus 238 Dieptedronkenschap: Ook getest op duikers & wetenschappelijke uitleg. Het artikel verscheen ook op een Engelstalige blog (SinbadScuba of Nitrogen narcosis) en in het Engelstalig duikblad van de Emirates Diving Association (in pdf).
Begin februari 2012 verschenen er artikels in de 'Gazet van Antwerpen' en het 'Nieuwsblad'.
In onderstaande film kan je het experiment bekijken (klik hier voor de Engelstalige versie).
Het experiment inspireerde zelfs de VRT. Voor het programma 'Ook getest op mensen' werd reportage gemaakt met een wel zeer gelijkend verloop. Kijk zelf op de site van de VRT.
Het tweede organisatie team:
Kiki Vleeschouwers
Leentje Vervoort
Patrick Van Hoeserlande
Het vervolgexperiment (nummer 3): het effect van nitrox op 35 meter
Door de resultaten van de vorige experimenten te combineren met de voordelen van Nitrox groeide het idee om een experiment met Nitrox uit te voeren. Het doel was om d.m.v. een wetenschappelijk onderbouwd ‘experiment’ aan te tonen dat Nitrox een positief (?) effect heeft op dieptedronkenschap en deze boodschap via een artikel in de Hippocampus aan de lezer-duiker over te maken.
Wat wel testen:
-
Verminderd effect van de diepte (stikstof) van Nitrox tov lucht;
-
Gevoelsfactoren zoals: kouder, helderder denken, gemakkelijker te ademen, minder vermoeidheid, minder luchtverbruik, …
Wat niet testen:
- Niet psychologische voor- en nadelen (zoals vermindering decompressieongevallen, verlengen bodemtijd in relatie tot decompressie, …);
- Problemen door zuurstofvergiftiging (ppO2Max).
Het was een blinde proef, de proefpersonen weten niet met welk mengsel ze duiken, voor het meten van het verschil in graad van dieptedronkenschap. Omdat we onder water maar 1 kans hadden om het experiment uit te voeren werd een protocol van het experiment opgezet. In dit protocol stonden alle elementen om het experiment tot een succes te brengen.
Het experiment verliep dank zij de steun van Nelos en ScubaService.
Ploeg
Carry Benoy – Jan Boeye – Liesbeth Boeye – Benjamin Boeye – Nanou Bultynck – Eric Burgers – Ann Cockx – Nick De Loose – Claudia Gravenstein – Rudi Janssen – Sander Kik – Jan Lumbeeck – Gerard Mirer – Olivier Simons – Peter Smets – Patrick Steeno – Kristof Steeno – Peter van Bragt – Jose Van den Bleeken – Walter Van Deuren – Arjan van Es – Glenn van Ginkel Raymond – Patrick Van Hoeserlande – Amber Van Hoeserlande – Frederik Van Poucke – Tine Vanderaspoilden – Dora Verhoeven – Kiki Vleeschouwers.
Artikel in Hippocampus
Het verloop en het resultaat is te lezen in de Hippocampus 243 Nitroxexperiment. Het artikel verscheen ook in het Engelstalig duikblad van de Emirates Diving Association (in pdf).
Het derde organisatie team:
Ann Ignoul
Kiki Vleeschouwers
Patrick Van Hoeserlande
Nummer 4: Dieptedronkenschap op 10 m en 33 m
We hebben een nieuw experiment opgezet. In 2018 organiseren we als EDDT onze vierde editie van het dieptedronkenschap. Deze keer zullen we effect van duiken naar 2 verschillende dieptes op bepaalde delen van onze hersenen nagaan. Het doel is om d.m.v. een wetenschappelijk onderbouwd ‘experiment’ gebaseerd op de intelligentietesten van Mensa (www.mensa.be) aan te tonen dat dieptedronkenschap al begint vanaf het moment dat je onder water gaat en deze boodschap via o.a. een artikel in de Hippocampus aan de lezer-duiker over te maken.
We gaan binnenkort op zoek naar kandidaten en als je aan dit experiment wil meewerken, dan mag je ons contacteren. details volgen later.
Op zoek naar informatie over de vierde editie? Lees dan onze persmap.
De deelnemers zijn geselecteerd.
De volledige ploeg voor EDDT is gekend: Bödges Sigrid, Bovelander Eric, Braspenning Cindy, Bundervoet Kristof, Cockx Ann, Cornelis Danny, De Groef Erik, Jo De Smedt, Dilny Kathy, Driesen Jef, Graf Werner, Gravenstein Claudia, Hageraats Daniel, Hesselink Erwin, Ignoul Ann, Lambrechts Tom, Lumbeeck Jan, Spirlet Pierre, Tuteleers Patrik, van Asselt Ben, van Bragt Peter H, van der Post Olivier, Van Dingenen Karin, Van Hoeserlande Patrick, vanden Eede Martin, Vandenhoute Steven en Vleeschouwers Kiki.
Enkele filmpjes op YouTube die een goed idee geven van het experiment:
- EDDT 2018 sessie 1 in Nemo 33: een snelle montage van enkele beelden genomen met mijn action cam bovenop mijn duikmasker;
- EDDT 2018 dag 1, testlocatie NEMO 33: een montage door Eric Bovelander, een reserve-duiker van het team;
- Hoesy gaat weeral naar Nemo: een montage en teaser van Eric de Groef, de semi-professionele OW-videograaf van de ploeg;
- Hoesy gaat naar TODI: een tweede montage en teaser van Eric de Groef, de semi-professionele OW-videograaf van de ploeg;
- En dan uiteindelijk de film van het ganse gebeuren: EDDT 2018 (met Nederlands- en Engelstalige ondertitels!).
Een andere manier is te luisteren naar het interview op Radio 2 Limburg.
Artikel in Hippocampus
Het verloop en het resultaat is te lezen in de Hippocampus 275 Sportduikers onderzoeken (opnieuw) dieptedronkenschap.
Het vierde organisatie team:
Ann Ignoul
Kiki Vleeschouwers
Martin Vanden Eede
Patrick Van Hoeserlande
Met dank aan onze sponsors Scuba Service Store, TODI The Ultimate Diving Experience en Hippocampus voor hun steun.
De 5de editie: Over martini en diep duiken => GEANNULEERD!
Ondanks de 4 vorige edities, blijft het belangrijk om de gevaren van dieptedronkenschap door middel van artikels aan de kaak te stellen en uit de wereld te helpen. We blijven de experimenten met sportduikers onder de noemer Experimental Deep Diving Team (EDDT) organiseren. Voor onze 5de editie hebben we zelf snelle, precieze tests ontworpen die de psychologische effecten van een klein beetje verhoogde stikstofdruk meten. We hebben ook iemand bereid gevonden om de analyse van de data uit te voeren.
De meeste experimenten i.v.m. dieptedronkenschap worden in caissons uitgevoerd waardoor onze ‘natte’ benadering met 16 sportduikers als proefpersonen uniek is, ook in wetenschappelijke middens. Dit jaar organiseren we de vijfde editie en hiervoor hebben we volledig nieuwe testen ontworpen waardoor we effecten op kleinere dieptes kunnen meten.
Spijtig genoeg heb ik moeten beslissen om de komende EDDT sessies te annuleren. Een tweetal weken voor de eerste sessie hadden we te weinig deelnemers om het financieel rond te krijgen en het geheel op een wetenschappelijk verantwoorde wijze te organiseren. Alle puzzelstukjes vielen op hun plaats, behalve het aantal deelnemers. Uitstellen van de beslissing zou mogelijks geleid hebben tot niet recupereerbare kosten en dus moest ik de knoop doorhakken. We zullen het waarschijnlijk eind oktober/november opnieuw proberen te organiseren.
Heb je onze nieuwste EDDT-teaser van Erik De Groef al gezien? (ook via URL Teaser EDDT2023)
Het vijfde organisatie team:
Ann Ignoul
Kiki Vleeschouwers
Patrick Van Hoeserlande
Vragen?
Bij vragen mag je ons steeds contacteren!