Webdiving titel

Experimental Deep Diving Team

Logo Redactie Hippocampus

Binnen de duikwereld bestaat de misvatting dat dieptedronkenschap plots de kop op steekt zeg vanaf pakweg 30 m diepte. De werkelijkheid is het echter een langzaam proces dat vroeg intreedt en inderdaad zeer vergelijkbaar verloopt als het effect van alcohol, hoewel sommigen het eerder vergelijken met de invloed van drugs. Het is waarschijnlijk een open deur intrappen, toch lijkt het me interessant om af en toe te proberen dit misverstand aan de hand van artikels uit de wereld te helpen. Onderstaande artikels op deze pagina zijn gebaseerd op echte experimenten met sportduikers die allemaal onder de noemer Experimental Deep Diving Team (EDDT) georganiseerd werden.

 

Het eerste experiment: dieptedronkenschap in een Caisson

In februari 2007 verscheen er in de Hippocampus 212 een artikel onder de titel 'Stikstofexperiment'. Het artikel beschrijft een experiment in de caisson van Zeebrugge alsook de resultaten ervan. Het artikel was educatief en werd door velen gesmaakt.

Het eerste organisatieteam:

mezelf (Patrick Van Hoeserlande)

 

Experiment nummer 2: dieptedronkenschap in water op 35 meter

Naar het idee van Kiki Vleeschouwers werd er eind oktober 2012 een nieuw experiment opgezet. Het doel was om d.m.v. een wetenschappelijk onderbouwd ‘experiment’ gebaseerd op de intelligentietesten van Mensa (www.mensa.be) aan te tonen dat dieptedronkenschap al begint vanaf het moment dat je onderwater gaat en deze boodschap via een artikel in de Hippocampus aan de lezer-duiker over te maken. Het experiment ging door in het diepste zwembad ter wereld: Nemo 33 te Ukkel.

Het experiment verliep dank zij de steun van Nelos en ScubaService.

De ploeg duikersEDDT

De namen op deze lijst zijn geselecteerd uit meer dan 50 kandidaten:
Carry Benoy - Nanou Bultynck - Ann Cockx - Nick De Loose - Joeri De Wit - Tom Devos - Hans Engels - Theo Hans - Rudi Janssen - Tom Lambrechts - Jacques Limpens - Harry Michiels - Olivier Simons - Peter Smets - Patrick Steeno - Kristof Steeno - Peter van Bragt - Jozef Van den Berghe - José Van den Bleeken - Tine Van Dessel - Walter Van Deuren - Roy van Doorn - Patrick Van Hoeserlande - Niki Van Hooghten - Frederik Van Poucke - Tine Vanderaspoilden - Dora Verhoeven - Leentje Vervoort - Kiki Vleeschouwers.

Verloop

Omdat we onder water maar 1 kans hadden om het experiment uit te voeren moesten we ons aan een strikte voorbereiding houden. Daarom werd een protocol van het experiment opgezet. In dit protocol stonden alle elementen om het experiment tot een succes te brengen.

Het verloop en het resultaat is te lezen in de Hippocampus 238 Dieptedronkenschap: Ook getest op duikers & wetenschappelijke uitleg. Het artikel verscheen ook op een Engelstalige blog (SinbadScuba of Nitrogen narcosis) en in het Engelstalig duikblad van de Emirates Diving Association (in pdf).

Begin februari 2012 verschenen er artikels in de 'Gazet van Antwerpen' en het 'Nieuwsblad'.

In onderstaande film kan je het experiment bekijken (klik hier voor de Engelstalige versie).

Het experiment inspireerde zelfs de VRT. Voor het programma 'Ook getest op mensen' werd reportage gemaakt met een wel zeer gelijkend verloop. Kijk zelf op de site van de VRT.

Het tweede organisatie team:

Kiki Vleeschouwers
Leentje  Vervoort
Patrick Van Hoeserlande

 

Het vervolgexperiment (nummer 3): het effect van nitrox op 35 meter

Door de resultaten van de vorige experimenten te combineren met de voordelen van Nitrox groeide het idee om een experiment met Nitrox uit te voeren. Het doel was om d.m.v. een wetenschappelijk onderbouwd ‘experiment’ aan te tonen dat Nitrox een positief (?) effect heeft op dieptedronkenschap en deze boodschap via een artikel in de Hippocampus aan de lezer-duiker over te maken.

Wat wel testen:

Wat niet testen:

Het was een blinde proef, de proefpersonen weten niet met welk mengsel ze duiken, voor het meten van het verschil in graad van dieptedronkenschap. Omdat we onder water maar 1 kans hadden om het experiment uit te voeren werd een protocol van het experiment opgezet. In dit protocol stonden alle elementen om het experiment tot een succes te brengen.

Het experiment verliep dank zij de steun van Nelos en ScubaService.

PloegEDDT 12 Oct 12

Carry Benoy – Jan Boeye – Liesbeth Boeye – Benjamin Boeye – Nanou Bultynck – Eric Burgers – Ann Cockx – Nick De Loose – Claudia Gravenstein – Rudi Janssen – Sander Kik – Jan Lumbeeck – Gerard Mirer – Olivier Simons – Peter Smets – Patrick Steeno – Kristof Steeno – Peter van Bragt – Jose Van den Bleeken – Walter Van Deuren – Arjan van Es – Glenn van Ginkel Raymond – Patrick Van Hoeserlande – Amber Van Hoeserlande – Frederik Van Poucke – Tine Vanderaspoilden – Dora Verhoeven – Kiki Vleeschouwers.

Artikel in Hippocampus

Het verloop en het resultaat is te lezen in de Hippocampus 243 Nitroxexperiment. Het artikel verscheen ook in het Engelstalig duikblad van de Emirates Diving Association (in pdf).

Het derde organisatie team:

Ann Ignoul
Kiki Vleeschouwers
Patrick Van Hoeserlande

 

Nummer 4: Dieptedronkenschap op 10 m en 33 m

We hebben een nieuw experiment opgezet. In 2018 organiseren we als EDDT onze vierde editie van het dieptedronkenschap. Deze keer zullen we effect van duiken naar 2 verschillende dieptes op bepaalde delen van onze hersenen nagaan. Het doel is om d.m.v. een wetenschappelijk onderbouwd ‘experiment’ gebaseerd op de intelligentietesten van Mensa (www.mensa.be) aan te tonen dat dieptedronkenschap al begint vanaf het moment dat je onder water gaat en deze boodschap via o.a. een artikel in de Hippocampus aan de lezer-duiker over te maken.

We gaan binnenkort op zoek naar kandidaten en als je aan dit experiment wil meewerken, dan mag je ons contacteren. details volgen later.

Op zoek naar informatie over de vierde editie? Lees dan onze persmap. EDDT2018

De deelnemers zijn geselecteerd.

De volledige ploeg voor EDDT is gekend: Bödges Sigrid, Bovelander Eric, Braspenning Cindy, Bundervoet Kristof, Cockx Ann, Cornelis Danny, De Groef Erik, Jo De Smedt, Dilny Kathy, Driesen Jef, Graf Werner, Gravenstein Claudia, Hageraats Daniel, Hesselink Erwin, Ignoul Ann, Lambrechts Tom, Lumbeeck Jan, Spirlet Pierre, Tuteleers Patrik, van Asselt Ben, van Bragt Peter H, van der Post Olivier, Van Dingenen Karin, Van Hoeserlande Patrick, vanden Eede Martin, Vandenhoute Steven en Vleeschouwers Kiki. 

Enkele filmpjes op YouTube die een goed idee geven van het experiment:

Een andere manier is te luisteren naar het interview op Radio 2 Limburg.

Artikel in Hippocampus

Het verloop en het resultaat is te lezen in de Hippocampus 275 Sportduikers onderzoeken (opnieuw) dieptedronkenschap.

Het vierde organisatie team:

Ann Ignoul
Kiki Vleeschouwers
Martin Vanden Eede
Patrick Van Hoeserlande

Met dank aan onze sponsors Scuba Service StoreTODI The Ultimate Diving Experience en Hippocampus voor hun steun.

 

De 5de editie: Over martini en diep duiken =>  GEANNULEERD!

EDDT2018

Ondanks de 4 vorige edities, blijft het belangrijk om de gevaren van dieptedronkenschap door middel van artikels aan de kaak te stellen en uit de wereld te helpen. We blijven de experimenten met sportduikers onder de noemer Experimental Deep Diving Team (EDDT) organiseren. Voor onze 5de editie hebben  we zelf snelle, precieze tests ontworpen die de psychologische effecten van een klein beetje verhoogde stikstofdruk meten. We hebben ook iemand bereid gevonden om de analyse van de data uit te voeren.

De meeste experimenten i.v.m. dieptedronkenschap worden in caissons uitgevoerd waardoor onze ‘natte’ benadering met 16 sportduikers als proefpersonen uniek is, ook in wetenschappelijke middens. Dit jaar organiseren we de vijfde editie en hiervoor hebben we volledig nieuwe testen ontworpen waardoor we effecten op kleinere dieptes kunnen meten.  

Spijtig genoeg heb ik moeten beslissen om de komende EDDT sessies te annuleren. Een tweetal weken voor de eerste sessie hadden we te weinig deelnemers om het financieel rond te krijgen en het geheel op een wetenschappelijk verantwoorde wijze te organiseren. Alle puzzelstukjes vielen op hun plaats, behalve het aantal deelnemers. Uitstellen van de beslissing zou mogelijks geleid hebben tot niet recupereerbare kosten en dus moest ik de knoop doorhakken. We zullen het waarschijnlijk eind oktober/november opnieuw proberen te organiseren.

Heb je onze nieuwste EDDT-teaser van Erik De Groef al gezien? (ook via URL Teaser EDDT2023)

Het vijfde organisatie team:

Ann Ignoul
Kiki Vleeschouwers
Patrick Van Hoeserlande

 

Vragen?

Bij vragen mag je ons steeds contacteren!

 

Onze sponsors

ScubaServiceNelosTODITODI

Naar boven

CC2006-2023 Webdiver