Webdiving titel

VrijduikenNo limits met Patrick Misumu

Toen ik in 2008 de Belgische apneuathleet Patrick Musimu interviewde, beweerde hij dat hij iedere duiker in één dag kon leren vrijduiken naar 30 m (zie Interview met Patrick Musimu). Ik stopte dit stukje informatie weg onder de rubriek 'enthousiaste overdrijving'.

Tijdens de informatieavond vrijduiken werd een diepte van 20 m naar voren gebracht (zie artikel over Introductie tot vrijduiken). Ook voor deze diepte behield ik me het recht op enig scepticisme.

Toch was mijn nieuwsgierigheid groter dan mijn ongelovigheid en dus wou ik het fijne ervan weten. Het zelf uitproberen door een cursus vrijduiken te volgen was de enige weg om de waarheid te achterhalen. Een paar maanden voor onderstaande duik was ik fier op mijn persoonlijke tijd van 2 min 15 sec onder water en dat ik op vakantie tot op een diepte van 6 m kon duiken om een zeeschildpad te bewonderen. Zeker die plus 2 min had me aardig wat weken trainen in het zwembad gekost. Had ik toen geweten tot welke resultaten een juiste training kan leiden, was ik er waarschijnlijk vroeger mee begonnen.

Dynamische apneuStatische apneu

En dus begon ik aan een opleiding tot vrijduiken en schreef mijn ervaringen neer in een artikel.

Naar bovenBriefing aan de boeiSafety daalt af

Yoga met Sara CampbellNa de cursus vroeg ik me af wat ik nu verder met vrijduiken moest. Het heeft zeker mijn beleving van flessenduiken verbeterd, de kennis van mijn limieten verhoogd, en ik geniet van de schaarse momenten van het vrijduiken in 'echt' open water (vrijduikers kon je eveneens tegen in gesloten, diepe duiktanks zoals Transfo, Nemo 33 en TODI).

Tevens opent het beoefenen van vrijduiken de poort tot yoga. Dus probeer ik ook daar een beetje aan te werken. Ook deze sporttak is volledig nieuw voor me en tot nu toe is het best leuk, maar inspannend.

Ik ben nog te verknocht aan de fles om volledig over te schakelen naar het duiken zonder ademautomaat. En toch, betrap ik mezelf op het wegdwalen van mijn gedachten naar de onderwateruitstappen op één ademteug, naar de onzichtbare hand die mee naar boven tilt, naar … Misschien ben ik toch meer gebeten dan ik wil toegeven?

Op de bodemNo finsApneu in Nemo 33

Waarom gaan vrijduiken?

Tenzij je volledig voor vrijduiken gaat, kan je je afvragen waarom je deze opleiding zou volgen. Je kan het natuurlijk starten vanuit interesse, vanuit nieuwsgierigheid, of omdat je graag brevetten in de duiksport verzameld, maar er zijn ook een aantal goede redenen om het als onderdeel van je opleiding tot goede flessenduiker te beschouwen.

Om bovenstaande positieve invloeden op je duiken te behouden, vermoed ik dat je ook je vrijduiken moet onderhouden. Een mens heeft immers de neiging om dingen te vergeten als we ze niet herhalen. Zo vergaat het waarschijnlijk ook met de toestand van rustige focus en de kennis van je eigen limieten.

 

De disciplines in het vrijduiken

 

Vrijduiken bij NELOS

Speervissen, een sportdiscipline bij CMAS, wordt niet gepromoot door NELOS. Bij NELOS kan je wel terecht voor zowel recreatief als competitief vrijduiken tot een diepte van maximum 40 meter. Vrijduiken betekent in feite duiken zonder duikuitrusting. Het doel is zo diep of zo lang mogelijk op één ademteug onder water te blijven. Het is een sport waarbij men een specifieke gemoedstoestand tracht te bereiken. En je hoeft helemaal niet diep te gaan want één centimeter is al voldoende. Het gaat over het gebruik van de juiste techniek, in de juiste mentale toestand, in plaats van fysieke kracht en dit alles in extreem veilige omstandigheden. De technieken die we aanleren brengen je alle nodige hulpmiddelen om topprestaties neer te zetten want deze topsporttechnieken brengen je in de juiste 'mental state' bij alles wat je wilt bereiken. NELOS biedt vier vrijduikbrevetten aan, met telkens een maximumdiepte: Recreatieve Vrijduiker (10 m), Adventure Vrijduiker (20 m), Advanced Vrijduiker (30 m) en Master Vrijduiker (40 m). Op www.nelos.be/Vrijduiken vind je meer info over de opleidingen vrijduiken.

 

Meer Info over vrijduiken

Naar boven

CC2006-2023 Webdiver