Webdiving titel

 

 

 

 

 

 

Initiatie duiken

Waarom geven we initiaties?

Als jeugdduikschool promoten we met veel plezier het sportduiken onder de jeugd. Gewoon omdat het een leuke sport is en omdat we de jeugd zo een leren kennis maken met een onbekende wereld zodat ze die meer gaan respecteren.

Soms geven we duikinitiaties om leden te werven, maar dit is zeker ons hoofddoel niet. Ook voor het geld doen we het niet, want het beetje dat we hierbij ophalen besteden we aan materieel voor onze jeugdduikers.

Bij initiaties ligt de nadruk op de praktijk en is er geen theorie. Indien we over theorie spreken, dan is dit eerder een cursus tot 1ster duiker. Dat is minstens 5 zwembadlessen, 2 uur theorie en 3 open water duiken.

Misschien vat de onderste tekst van een lesgever onze motivatie het best samen:
"Ik vond het ook keileuk. Ik heb 's avonds nog een kleinigheid gegeten en kort na het nieuws in slaap gevallen. Daar doen we het toch voor! Ik ben ook blij met de reactie van de lerares. De reactie van de kinderen hebben we kunnen merken tijdens de les. Weeral een geslaagde missie van het BRABO-jeugdduikteam".

Soorten initiaties

Duikinitiaties kan je lang en zo kort maken als je wil. Normaal gezien geven we duikinitiatie in 4 lesuren, omdat we hierdoor bijnan alle elementen van het duiken kunnen behandelen. Maar we geven soms ook een duikinitiatie in 90 min omdat we ons dan beperken tot een duik in het zwembad. Ook een individuel initiatie in open water is mogelijk.

Er zijn een aantal manieren om met duiken kennis te maken door het volgen van een duikinitiatie:

Proeflessen

In onze duikschool voor volwassenen en jeugd kan je steeds 4 proeflessen volgen. Deze lessen zijn echter geen initiatie duiken, maar gewone lessen. Je leert er dus niet noodzakelijk duiken met een fles.

Initiaties in het kader van Sport Na School (SNS)

SNS AntwerpenNaast de proeflessen organiseren we echte initiaties in het kader van Sport Na School (SNS). Hierbij leer je in 4 lessen van een uur duiken met een fles in de veilige omgeving van het zwembad. Wij zorgen voor het nodige materieel (hoewel je eigen snorkelmaterieel meebrengen beter is) en de lesgevers. De initiaties gebeuren steeds in groepjes van maximaal 4 personen.

 

De lessen zien er ongeveer als volgt uit:

  • Les 1: materieel uitkiezen, uitleg over het materieel, plamtechniek, springen van de kant, eendenduik, bril onder water ledigen, veiligheid tijdens het duiken;
  • Les 2: herhaling, uitleg gebruik jacket, onder water communicatie, oefenen;
  • Les 3: herhaling, aanpassen jacket, leren ademen aan ontspanner, simpele oefeningen met fles;
  • Les 4: herhaling, simulaties open water duiken.

ZwembadduikenZwembadduikenZwembadduikenZwembadduiken

Op het einde ontvang je een certificaat van deelname van Nelos. Inschrijven hiervoor kan bij de Sportdienst van de gemeente Brasschaat.

Inschrijven door op voorhand een mailtje te sturen naar diane@sportnaschool.be. Wees er snel bij! De plaatsen zijn beperkt. Vermeld bij inschrijving ook je leeftijd en schoenmaat.
Waar:              Zwembad Sportoase, Elshoutbaan, 2930 Brasschaat
Wanneer:        

Initiaties in scholen

Sommige scholen organiseren duikinitiaties in het kader van een sportdag. Ook daar kunnen we je bij helpen.De prijs is in functie van het aantal leerlingen en de duur van de initiaties, maar per leerling komt dit op democratische prijs. Contacteer me voor meer inlichtingen.

"De kinderen waren inderdaad super enthousiast, ook de bangerikskes in het 4de leerjaar waren fier en vonden het een hele ervaring." (Juf van een school uit Pulle)

duikinitiatieduikinitiatieduikinitiatie

duikinitiatieduikinitiatieduikinitiatie

Initiaties als activiteit in de vakantie

Deze initiatielessen gaan door in de maanden juli of augustus. Hierbij leer je in twee uur duiken met een fles in de veilige omgeving van het zwembad. Wij zorgen voor het nodige materieel (hoewel je eigen snorkelmaterieel meebrengen beter is) en de lesgevers. De initiaties gebeuren steeds in groepjes van maximaal 4 personen. Inschrijven hiervoor kan bij de Sportdienst van de gemeente Brasschaat of Ekeren.

Initiaties in open water

Er is ook een mogelijkheid om een initiatieduik in open water te doen (veel beter dan te kijken naar een filmpje), dit willen zeggen NIET in het zwembad. Dus je eerste duik in 'gewoon' water. De kostprijs is vanwege de huur van een volledige duikuitrusting en de persoonlijke begeleiding wel iets hoger. Misschien een idee om echt te proeven van het duiken?

Meestal gebeurt de initiatie open water in de Put van Ekeren, maar Oosterschelde is ook mogelijk. In zee, als daarbij de Noordzee bedoeld wordt, is niet mogelijk vanwege te gevaarlijk. De duik duurt ongeveer 45 min. Een initiatie gebeurt het best tijdens de zomer omdat het warmer en er meer leven is. Het ook aangeraden om eerst een oefensessie in het zwembad mee te maken.

Voor meer inlichtingen contacteer je me best rechtstreeks.

Naar boven