Webdiving titel

 

 

 

 

 

 

Frequently Asked Questions

Soms krijg ik vragen over duiken. De antwoorden op aantal van die vragen kan best interessant voor anderen zijn. Daarom heb ik deze pagina gecreëerd.

Indien je een vraag hebt, stuur dan gerust een e-mailtje: Patrick Van Hoeserlande.

Duikvragen

VRAAG: Even een praktische vraag. Als jullie zo op vakantie gaan met het vliegtuig, waar steken jullie dan al je gerief in. Hier spreken mensen van een duiktas maar zo'n ding kost al vlug meer dan 100 euro.

MIJN ANTWOORD: Inderdaad is duiken een sport die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld golf, geen vrijstelling van gewichtsbeperking voor de bagage met zich meebrengt. Er zijn voor dit probleem twee oplossingen (tenzij er iemand met een voertuig naar de bestemming kan rijden, bvb. Spanje):
1. je betaalt voor het extra gewicht (sommige touroperators bieden tegen een verminderde prijs de mogelijkheid tot extra bagage, maar je moet wel over de nodige overredingskracht beschikken want bij de kans is groot dat het formulier niet (h)erkend wordt bij je terugvlucht).
2. (dit is waarschijnlijk iets dat alleen bij mannen werkt =;-) je neemt alleen het duikmaterieel mee dat je echt nodig hebt en daarvan ook de lichtste versie (niet die zware duiklamp met loodbatterijen). De rest vul je op met lichte zomerkledij (dit is meestal zeer weinig). Een nadeel is dat er een bepaalde geur je volgt ... Een variatie hierop is iemand vinden die meegaat maar niet duikt: je stopt je kleren dan bij die partner =;-)
Er is jammer genoeg geen mirakeloplossing ... tenzij alles daar huren, maar ...

______________________________________

VRAAG: ik ben op zoek naar een duikclub voor een jongen ( geboren op 26/09/1993), liefst in het zwembad van Brasschaat.
Ik zou graag informatie hebben over of dit op deze leeftijd reeds kan, en wanneer en waar er trainingen zijn en wat dit kost enzo.

MIJN ANTWOORD: Een jongen geboren in 1993, en dus 14 jaar, valt onder wat we noemen het volwassen duiken. Immers jeugdduiken gaat tot en met 14 jaar. Een lijst met alle duikclubs van NELOS vind je op: http://www.nelos.be/newscripts/clubs.php.

Qua prijs zijn wij een buitenbeentje omdat we als duikschool een speciaal statuut hebben. Maar algemeen komt het neer op een jaarlijks lidgeld van een 40-tal Euro plus onkosten voor het afhuren van het zwembad. In dit laatste zit er echter een groot prijsverschil. Naast lidgeld heb je ook de homologatiegelden voor de brevetten en natuurlijk de materieelkost. Materieelkost is voornamelijk hoog bij de aanvang van de openwaterduiken. In de meeste clubs kan je een deel van het materieel huren (fles, ontspanner, trimvest, …), maar duikbril, vinnen, duikpak, … moet je zelf betalen.

Vragen over beroepsduiken

Hoe realistisch is het beroep 'Operator Onderwaterwerken' voor een jonge vrouw?

Duiken is een mannenwereld en dit o.a. vanwege de fysieke vereisten. Het is slechts redelijk realistisch voor een vrouw vanwege de zware lasten die gedragen dienen te worden (helmen). Je zal hoe dan ook één van de eersten zijn en je ‘mannetje’ moeten kunnen staan. Maar niet getreurd, dit is ook aan de gang bij bouwvakkers, truckers, … Het is dus te doen. de vraag is, kan je het aan?

Momenteel (augustus 2008) worden er 4 vrouwen opgeleid in het Noorse duikcentrum van Oslo met een in- en offshore cursus: www.nyd.org. Aan de franstalige kant van dezelfde opleiding  - Opérateur de Travaux Subaquatiques in Dinant en Gochenée - hebben ze 3 jaar geleden een jonge vrouw van 22 opgeleid.

Aan wat voor loon kan een beginnend Operator Onderwaterwerken zich verwachten? En aan hoeveel na 3/5 jaar?

Voor het loon moet je het niet echt doen. Je wordt er niet rijk van. Een inshore duiker (en hier hebben we het over) verdient zoals een goede bouwvakker of in de metaalsector en krijgen soms torngeld, maar sommigen gebruiken dit als springplank naar offshore of andere specialisaties.

Na 3/5 jaar kan een werknemer en naargelang het bedrijf 1500 à 2000 euro per maand verdienen. De verdiensten van een free-lancer liggen veel hoge, maar het inkomstenpatroon is onstabiel.  Er is momenteel veel vraag voor het buitenland - veel in Afrika. Naargelang de funktie en de grote van het bedrijf is er altijd doorstroming naar de leidingevende plaatsen mogelijk.

Is er veel vraag naar? Of is er moeilijk werk in te vinden?

Werk vinden is niet moeilijk (als vrouw zal het waarschijnlijk iets lastiger zijn) want er is vraag genoeg. De vraag is immers zo groot dat veel beginnende cursisten tegen het examen al in een duikbedrijf werken. Als dat al niet zo was.

Wat is de gemiddelde "levensduur" van een Operator Onderwaterwerken?

Ik ken er die doorgaan tot hun pensioen. Ze doen het een beter kalmer aan, maar duiken nog veel. Ook zijn ze dan eerder duikleider dan duiker.

Welke beroepsduikers bestaan er?

In de commerciële duikerij bestaan er drie grote families: de in-shore, de offshore en de saturatie duikers. De in-shore duiker blijft binnen de 12 miles zone en gaat niet dieper dan 50 m. In de praktijk werkt hij meestal op een diepte tussen de 3 en de 12 meter. De twee laatste zijn voornamelijk actief in volle zee. De offshore duiker krijgt zijn lucht via een luchtslang, Surface Supplied Air (SSA), en keert na zijn onderwaterwerk (of na de vooraf bepaalde bodemtijd) terug naar het oppervlak. Een saturatieduiker daarentegen werkt vanaf een duikklok en blijft zolang er werkzaamheden zijn onder druk. Dit om de lange decompressietrappen die met de grote werkdieptes samengaan, te vermijden.

Dhr. Taymans heeft hierover, in het Frans, een mooie tekst geschreven. Jammer genoeg is de informatie een beetje oud en niet 100% juist, maar het heeft toch zijn waarde.

Naar boven