Webdiving titel

 

 

 

 

 

 

 

Experimental Deep Diving Team Logo Redactie Hippocampus

Binnen de duikwereld bestaat de misvatting dat dieptedronkenschap plots de kop op steekt vanaf zeg pakweg 30 m diepte. de werkelijkheid is echter dat het een langzaam proces is dat vroeg intreedt en inderdaad zeer vergelijkbaar verloopt als het effect van alcohol, hoewel sommigen het eerder vergelijken met drugs. Het is waarschijnlijk een open deur intrappen, toch lijkt het me interessant om af en toe te proberen dit misverstand uit de wereld te helpen en dit aan de hand van artikels.

Deze artikels zijn alle gebaseerd op echte experimenten. Deze pagina maakt het volgen van deze experimenten mogelijk.

Het eerste artikel: diepte in een Caisson

In februari 2007 verscheen er in de Hippocampus 212 een artikel onder de titel 'Stikstofexperiment'. Het artikel beschreef een experiment in de caisson van Zeebrugge alsook de resultaten ervan. Het artikel was educatief en werd door velen gesmaakt.EDDT

 

Het vervolgartikel: diepte in water op 35 meter

Naar het idee van Kiki Vleeschouwers werd er eind januari 2012 een nieuw experiment opgezet. Het doel was om d.m.v. een wetenschappelijk onderbouwd ‘experiment’ gebaseerd op de intelligentietesten van Mensa (www.mensa.be) aan te tonen dat dieptedronkenschap al begint vanaf het moment dat je onderwater gaat en deze boodschap via een artikel in de Hippocampus aan de lezer-duiker over te maken. Het experiment ging door in het diepste zwembad ter wereld: Nemo 33 te Ukkel.

Het experiment verliep dank zij de steun van Nelos en ScubaService.

Ploeg

De namen op deze lijst zijn geselecteerd uit meer dan 50 kandidaten:
Carry Benoy - Nanou Bultynck - Ann Cockx - Nick De Loose - Joeri De Wit - Tom Devos - Hans Engels - Theo Hans - Rudi Janssen - Tom Lambrechts - Jacques Limpens - Harry Michiels - Olivier Simons - Peter Smets - Patrick Steeno - Kristof Steeno - Peter van Bragt - Jozef Van den Berghe - José Van den Bleeken - Tine Van Dessel - Walter Van Deuren - Roy van Doorn - Patrick Van Hoeserlande - Niki Van Hooghten - Frederik Van Poucke - Tine Vanderaspoilden - Dora Verhoeven - Leentje Vervoort - Kiki Vleeschouwers.

Verloop

Omdat we onder water maar 1 kans hebben om het experiment uit te voeren zullen we ons aan een strikte voorbereiding moeten houden. Daarom werd een protocol van het experiment opgezet. In dit protocol staan alle elementen om het experiment tot een succes te brengen.

Het verloop en het resultaat is te lezen in de Hippocampus 238 Dieptedronkenschap: Ook getest op duikers & wetenschappelijke uitleg. Het artikel verscheen ook op een Engelstalige blog (SinbadScuba of Nitrogen narcosis) en in het Engelstalig duikblad van de Emirates Diving Association (in pdf).

Begin februari 2012 verschenen er artikel in de 'Gazet van Antwerpen' en het 'Nieuwsblad'.

In onderstaande film kan je het experiment bekijken.

Klik hier voor de Engelstalige versie.

Het experiment inspireerde zelfs de VRT. Voor het programma 'Ook getest op mensen' werd reportage gemaakt met een wel zeer gelijkend verloop. Kijk zelf op de site van de VRT.

Het vervolgexperiment: het effect van nitrox op 35 meter

Door de resultaten van de vorige experimenten te combineren met de voordelen van Nitrox groeide het idee om een experiment met Nitrox uit te voeren. Het doel is om d.m.v. een wetenschappelijk onderbouwd ‘experiment’ aan te tonen dat Nitrox een positief (?) effect heeft op dieptedronkenschap en deze boodschap via een artikel in de Hippocampus aan de lezer-duiker over te maken.EDDT 12 Oct 12

Wat wel testen:

  • Verminderd effect van de diepte (stikstof) van Nitrox tov lucht;

  • Gevoelsfactoren zoals: kouder, helderder denken, gemakkelijker te ademen, minder vermoeidheid, minder luchtverbruik, …

Wat niet testen:

  • Niet psychologische voor- en nadelen (zoals vermindering decompressieongevallen, verlengen bodemtijd in relatie tot decompressie, …);
  • Problemen door zuurstofvergiftiging (ppO2Max).

Het was een blinde proef, de proefpersonen weten niet met welk mengsel ze duiken, voor het meten van het verschil in graad van dieptedronkenschap.

Het experiment verliep dank zij de steun van Nelos en ScubaService.

Ploeg

Carry Benoy – Jan Boeye – Liesbeth Boeye – Benjamin Boeye – Nanou Bultynck – Eric Burgers – Ann Cockx – Nick De Loose – Claudia Gravenstein – Rudi Janssen – Sander Kik – Jan Lumbeeck – Gerard Mirer – Olivier Simons – Peter Smets – Patrick Steeno – Kristof Steeno – Peter van Bragt – Jose Van den Bleeken – Walter Van Deuren – Arjan van Es – Glenn van Ginkel Raymond – Patrick Van Hoeserlande – Amber Van Hoeserlande – Frederik Van Poucke – Tine Vanderaspoilden – Dora Verhoeven – Kiki Vleeschouwers.

Artikel in Hippocampus

Het verloop en het resultaat is te lezen in de Hippocampus 243 Nitroxexperiment. Het artikel verscheen ook in het Engelstalig duikblad van de Emirates Diving Association (in pdf).

 

Toekomstige experimenten?

Na de Nitrox hebben we nog geen concrete plannen om te experimenteren. Een mogelijke kandidaat: als duiker weten we dat we kunnen wennen aan dieptedronkenschap door veel diep te duiken. Maar is dit een slechts gevoel of inderdaad een wetenschappelijke werkelijkheid?

Er staat ook een project op stapel om bovenstaande experimenten met meer duikers te herhalen.

Suggesties zijn dus welkom!

Vragen

Bij vragen mag je ons steeds contacteren!ScubaService

De initiatiefnemers:
Kiki Vleeschouwers
Leentje vervoort
Patrick Van Hoeserlande